Menu

Sportovní úspěch žáka VPŠ a SPŠ MV v Holešově

Ve dnech 6. a 7. března 2021 se uskutečnilo Mistrovství České republiky juniorů a dorostenců v atletice. Akce se konala ve sportovní hale v Ostravě. Jsme velmi rádi, že se na prvním místě v běhu na 800 metrů  juniorů umístil s časem 1:53,48 minut žák třetího ročníku Matěj Eliáš. Tímto výkonem se ve své kategorii stal Mistrem České republiky pro rok 2021.

Přinášíme krátký rozhovor s Matějem.

1) Jak dlouho se věnujete atletice, pod jakým oddílem trénujete?

Atletice se věnuji asi dva a půl roku, závodím za oddíl Atletika Holešov a trénuje mě pan Jakub Hřib. Většinu tréninků odtrénuji na stadionu v Holešově, ale v momentální situaci se tam dostanu jen vzácně, jelikož díky opatřením nemůžu být na intru.

2) Dosáhl jste velkého úspěchu, věřil jste si v tomto závodě? Šel jste

na start s vědomím, že zvítězíte?

Na startu jsem byl překvapivě docela klidný, protože jsem po sobotním rozběhu dobře odpočinul a podle tréninků jsem věděl, že na tom budu hodně dobře. Tím, že jsem se od začátku ujal čela závodu, jsem soupeřům dál mírnou výhodu, ale plánovaná taktika byla, že radši budu 2. za kvalitní čas, než 1. v pomalém čase. 

3) Proč jste si zvolil studium na VPŠ a SPŠ MV v Holešově? Lze sladit výuku na škole se sportovní kariérou?

Školu jsem si zvolil, protože to pro mě byla výzva a většina lidí mi řekla, že se sem nemám šanci dostat. Mám to tu docela rád, člověk tu pozná spoustu nových lidí. Občas k tréninku využiju školní atletický ovál. Občas mi jen nevychází sportovní kurzy ideálně s tréninkem, ale musím říct, že tělocvikáři mi vycházejí maximálně vstříc. Nejvíc mě na škole baví tělocvik, ale zajímá mě třeba i právo. Moc nemusím matematiku a němčinu. S většinou třídy vycházím a navzájem si pomáháme.

4) Zbývá Vám čas na nějaké další koníčky? Jaké filmy popř. seriály "sjíždíte"?

Volného času většinou moc nemám. Ale když už se nějaká chvilka najde, tak trávím čas s kamarády z intru, ale v poslední době to nebylo úplně možné. Hodně jsem si v poslední době oblíbil jízdu na kole jako doplněk, člověk totiž může za jeden den vidět "kus světa". Jeden z mých nejoblíbenějších filmů je docela tematický Forrest Gump. V poslední době ale sleduji právě hodně seriálů, za poslední rok jsem si oblíbil sérii Vikingů.

5) Jaké plány máte do budoucna a čemu se chcete po škole věnovat?

Toto léto je mistrovství Evropy juniorů v Estonsku a mistrovství světa v Keni, nominovat se na obě akce je můj cíl pro celou letošní sezónu. Po škole bych se chtěl dál věnovat atletice i na profesionální úrovni a reprezentovat Českou republiku na velkých mezinárodních akcích. Bylo by to povolání, co by mě bavilo a naplňovalo. Zároveň bych se chtěl vzdělávat i po trenérské stránce a jít na vysokou školu zaměřenou na tělovýchovu a sport.

Matěji, děkuji za rozhovor a samozřejmě blahopřeji k tak znamenitému výkonu.

S blahopřáním ke sportovnímu úspěchu se připojil i ředitel školy plk. PaedDr. Mgr. Pavel Novák, MBA, který ocenil nejen umístění a výkon, ale i vzornou reprezentaci Vyšší policejní školy a Střední policejní školy Ministerstva vnitra v Holešově.

Mgr. Eva Vichlendová, rada pro prevenci a propagaci a žák 3. ročníku Matěj Eliáš