Menu

Štafetový běh A. C. Stojana Sv. Hostýn - Velehrad

V letošním roce si připomínáme výročí 100 let úmrtí významné osobnosti moravských dějin přelomu 19. a 20. století Antonína Cyrila Stojana. A. C. Stojan byl významný politik, olomoucký arcibiskup, metropolita moravský a významnou měrou se zasadil o obnovu a povznesení nejvýznamnějších moravských poutních míst – Svatého Hostýna a Velehradu.

Velehradské gymnázium, které nese jeho jméno, uspořádalo na jeho počest štafetový běh

Sv. Hostýn - Velehrad, kterého se v pátek 26. května zúčastnili i závodníci a závodnice naší školy. Celková délka běhu byla 71 km a naši žáci se pravidelně střídali.

Po startu na Sv. Hostýně v 9.20 jsme potkávali účastníky na místech předávek v okolí Holešova, dále pak v Hulíně, Kroměříži, Otrokovicích, Napajedlech a Starém Městě u Uh. Hradiště s cílem na Velehradě a zakončením u hrobu A. C. Stojana v bazilice. Technickou podporu celé štafetě dělali s vozidly školy učitelé naší školy.

Tým naší školy ve složení: Adam Hitl, Ondřej Hoff, Jakub Sýkora, Amálie Varmužová, Michal Katerinec, Justýna Kudlíková (všichni 1. C), Kryštof Foret (2. A) a Valerie Kohoutová (3. C) zvládl trať v nejrychlejším čase 5 h 26 minut.

Účast a vítězství žáků naší školy bylo nejen skvělou reprezentací VPŠ a SPŠ MV v Holešově, ale také svou účastí  přispěli na podporu charitativního projektu určeného pro dětský domov v Uherském Ostrohu

D. Kolář
A. Strachota