Menu

Exkurze do Osvětimi

Ke každoročním vzdělávacím akcím, které naše škola pořádá, patří i návštěva koncentračního tábora v Osvětimi. Dne 26. března 2024 jsme i my, žáci třetího ročníku policejní školy v Holešově, do Osvětimi vyrazili.

Cílem naší cesty bylo seznámit se s děním v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau v letech 1941 až 1945. Během prohlídky jsme měli možnost nejen nahlédnout do historie, ale taky si procvičit angličtinu. Naši průvodci totiž hovořili jenom anglicky. Aby bylo porozumění v cizím jazyce komfortní, dostali jsme všichni sluchátka a vyrazili jsme na více než dvouhodinovou prohlídku koncentračního tábora. Většinu studentů nejvíce zasáhla hromada lidských vlasů, vážící 22 tun, a informace, že se z oholených vlasů lidí zabitých v táboře vytvářely koberce, které se v Německu posléze prodávaly.

Po prohlídce tábora Auschwitz se naše skupina autobusem přemístila do tábora Birkenau, který byl postaven nedaleko od předchozí destinace. Zde se nacházela nechvalně známá “brána smrti”. Dle slov průvodce byl tento název odvozen z faktu, že se za branou nacházely plynové komory. Prohlídka trvala zhruba hodinu a díky ní jsme získali informace o selekci lidí, kteří do tábora přijížděli, a o naprosto otřesných životních podmínkách v táboře. Vězni trpěli spoustou nemocí a v táboře nepřežili v průměru déle než tři měsíce.

V nejodlehlejší části komplexu Birkenau, přímo vedle sutin plynových komor, které byly kvůli zničení důkazů hrůzných činů, demolovány samotnými nacisty na konci války, jsou umístěny, jako symbol úcty k zemřelým v tomto koncentračním táboře, památníky s nápisy v různých jazycích. Našli jsme i ten v češtině.

Přestože se někteří z nás po prohlídce koncentračního tábora psychicky cítili hůř než před ní, exkurzi bychom popsali jako zajímavou a přínosnou. Byl to opravdu silný zážitek. Uvědomili jsme si, co si lidé uvěznění a zabití v těchto táborech museli prožít, a taky to, jak se máme dnes vlastně dobře.

Ondřej Tribula 3.D
Filip Zácha 3.D