Menu

Pplk. v.v. Vlastimil Mička je v oboru stále mistrem

Projekt „Biják s pokecem“ byl ve středu 10. dubna 2024 více o povídání než promítání. A to je určitě dobře. Nestává se každý den, aby policejní veterán přijel v podvečer do policejní školy i s „nádobíčkem“ a byl ochotný povídat o své expertní policejní činnosti.

Vlastimil Mička se na tehdejším UOOZ (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu) věnoval oblasti padělání bankovek a s tím spojenou trestnou činností, a to včetně deliktů spojených s platebními prostředky a krádeží peněz z bankovních účtů, odcizením údajů z platebních karet (při použití v bankomatech - skimming).

Desítka žáků Střední policejní školy si mohla doslova osahat a prohlédnout bankovky, ochranné prvky, zkoumat pravost a na řadu přišlo také zařízení detekující pomocí infračerveného světla pravost bankovky.  

Podplukovník ve výslužbě Ing. Vlastimil Mička přiblížil případ ze své policejní praxe. Jednalo se o padělatele ze Slovenska. Ing. Mička popsal jeho specifickou trestnou činnost včetně dopadení. Zajímavostí bylo, že mladík padělal české bankovky a vozil je vlakem do Česka.

Povídání nebylo jen vzpomínkou veterána, ale především výkladem experta s užitečnými informacemi pro prázdninové dny, kdy žáci v zahraničí mohou využít cenné informace, jak rozpoznat falešná eura nebo dolary.

Květnový „biják“  se uskuteční  15. května 2024 a projekce bude zaměřena na video-povídání s plk. v.v. JUDr. Petrem Sikorou, který byl nejen kriminalistickým technikem, ale hlavně špičkovým manažerem.

PhDr. Soňa Svobodová, MBA